A csomagár minden kötelező költséget tartalmaz! |
A csomagár minden kötelező költséget tartalmaz! |
Programleírás
Indulás Budapestről hajnali órákban Wizz Air közvetlen járattal. Érkezés Kutaiszibe, majd buszra szállva Grúzia fővárosába, Tbiliszibe utazunk. Útközben közösen megreggelizünk, majd pihenő Goriban. A számos látnivaló ellenére a város híres szülöttjéről, Sztálinról ismert. Szülőháza ma is áll, mellette múzeum létesült, még a szovjet államfő életében, és ahol mintha megállt volna az idő. A múzeum kertjében áll egy páncélozott vasúti kocsi, amellyel Sztálin olyan fontos eseményekre utazott, mint például a jaltai és a teheráni konferencia. Megtekintjük Sztálin szülőházát, a múzeumot és a vasúti kocsit.
Innen Uplistsikhe-be utazunk. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb antik település Grúziában. Itt haladt el a Selyemút egyik ága. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 mesterségesen vájt ,,épületet" számlált. Jelenleg kb. 150 maradt épen belőlük. Az egykori lakóhelyiségek, a borospincék, a pékségek és műhelyek, az antik színház és a középkori bazilika bejárása a terepen.
Folytatjuk utunkat Tbiliszi felé. Kaspi városában egy grúz borkóstoló vár ránk. A pompás borok ízlelgetése mellett lehetőségünk adódik a grúz kenyér, a shoti elkészítési folyamatában is részt venni és megkóstolni. A shotis puri (vagy egyszerűen megnevezve: shoti) egy hagyományos grúz kenyérfajta, fehér lisztből készül és kenu alakúra formázzák. A kenyeret ugyanúgy fogyasztják, mint bármely más kenyeret, de a különleges ünnepeken, például húsvétkor, karácsonykor, születésnapokon vagy esküvőkön népszerűbb. Jellegzetes formáját a sütés módjától kapja, mivel a hosszúkásra formázott tésztacsíkokat egy tégla- vagy agyagkemence oldalára ragasztják.
Este érkezünk Tbiliszibe. Szállás Tbilisziben.
Tervezett szállás: Hotel Clocks 4*
Napunk első megállója Kvareliben lesz. Felkeresünk egy fazekasműhelyt, ahol a mester megmutatja nekünk, hogyan készül a hagyományos grúz kvevri, vagyis a bor tárolására szolgáló, különleges agyagedény.
Tovább utazunk Gremibe, ahol egy fellegvár található és egy 16. században épült templom, amely gyönyörű falfestményeiről híres.
Felkeresünk egy borászatot, ahol megismerkedünk a hagyományos borkészítési módszerekkel. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlőmustot méhviasszal lezárt kvevrikben a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Az így készült borok az UNESCO szellemi világörökségi listáján szerepelnek. Az ital mellé természetesen hagyományos grúz ételeket eszünk, majd továbbindulunk a szállásra. Éj Telaviban. (1 éj)
Tervezett szállás: Holiday Inn Telavi 4*
Kakheti legnagyobb városa és regionális fővárosa, Telavi a szőlőskertekkel borított Alazani-völgyben fekszik, amelyet a Nagy-Kaukázus hegyei vesznek körül. Lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi finomságokat egy termelői piacon. Ezután elutazunk Sighnaghi megerősített középkori városába. Ha kigyönyörködtük magunkat a környékben és a csodálatos épületekben, akkor lehetőségünk nyílik felkeresni Szt. Nino sírját, a IV. századi Bodbe kolostorban.
A nap fennmaradó részében részt veszünk egy szüreti ünnepségen, piknikezéssel és a híres grúz vendéglátással egybekötve. Visszautazás Tbiliszibe.
Délben érkezünk a grúz királyi család egykori birtokára, Chateau Mukhraniba, melyet 1878-ban alapítottak. Megismerjük a királyi család történetét, sétálunk a több száz éves pincékben, ahol több mint 60.000 hordó bort tárolnak. Ebéd közben fehér és vörös borokat kóstolunk, végül egy csúcs kategóriájú bort is megízlelhetünk. Este érkezünk Kutaiszibe. Szállás Kutaisziben (1 éj).
Tervezett szállás: Hotel Solomon 3*
Délután transzfer a repülőtérre. Indulás Kutaisziből a WizzAir menetrend szerinti, közvetlen járatával, utazás Budapestre.
UNESCO Világörökségi helyszínek
Utazás/Elhelyezés/Ellátás, Miért éppen
1. A grúz borászati hagyományok feltételezhetően körülbelül nyolcezer évvel ezelőtt alakultak ki. A történelem során a borkészítés az ország szellemi kultúrájának fontos része volt. Grúziában a bor a mindennapi élet alapja és időtöltése is. Ráadásul Grúziában egy különleges eljárással készítik a bort, ugyanis a szőlő levét egy méhviasszal lezárt agyagedényekben a földbe süllyesztik, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten menjen végbe az erjedés.
2. Körutazásunk ősszel, a szüretelés időszakában keresi fel Grúziát, ezért az alkalmat kihasználva egy szüreti ünnepségen is részt veszünk.
3. Konyhájukat a friss alapanyagokból készült, bőséges fogások és az aromás ízek jellemzik. Egyik tipikus ételük, a tészta és a sajt egymásra rétegezéséből összeállított, serpenyőben sült lepénykenyér a hacsapuri.
Az ár nem tartalmazza
EGYÉB KÖLTSÉGEK
BBP utasbiztosítás
(EUB Biztosító)
- Air & Cruise Top:
1.030 Ft/fő/nap
- Air & Cruise Extra:
1.590 Ft/fő/nap
Az ár tartalmazza